Cukinia smażona z serem i śmietaną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1439
Składniki:
- 200 ml kwaśnej śmietany kremówki
- 100 g startego drobno sera Gouda
- 2 mlode, zielone cukinie
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Cukinię oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Cukinię pokroić w paluszki. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli oraz pieprzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą i wymieszać ją ze startym serem. Pokrojone paluszki cukinii namoczyć w roztrzepanych wcześniej jajkach, po czym obtoczyć je w bułce tartej z serem i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Całość smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć z oleju, przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki. Gotową potrawę podawać z kwaśną śmietaną.
Komentarze (0)