Vark

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1814
Vark
fot. Ian Muttoo (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g płatków ryżowych
  • 120 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżki syropu malinowego
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • 1 łyżka pistacji
  • szczypta szafranu

Opis przygotowania:

Płatki ryżowe przesypać do miski, zalać je 2 łyżkami mleka skondensowanego i dokładnie ugnieść ręką, po czym przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i wlać do tego pozostałe mleko skondensowane. Mieszać cały czas drewnianą łyżką, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy wlać do tego wodę różaną, wsypać kardamon, zmniejszyć ogień i podgrzewać do chwili, aż utworzy się jednolita masa. Wtedy ściągnąć ją z ognia, lekko przestudzić, przełożyć na talerz i uformować z tego ręcznie małe kulki. Przełożyć je do papilotek , posypać szczyptą szafranu, udekorować pistacjami i polać syropem malinowym.

Komentarze (0)