Vark
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1814
Składniki:
- 250 g płatków ryżowych
- 120 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 2 łyżki syropu malinowego
- 1 łyżeczka wody różanej
- 1 łyżka pistacji
- szczypta szafranu
Opis przygotowania:
Płatki ryżowe przesypać do miski, zalać je 2 łyżkami mleka skondensowanego i dokładnie ugnieść ręką, po czym przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i wlać do tego pozostałe mleko skondensowane. Mieszać cały czas drewnianą łyżką, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy wlać do tego wodę różaną, wsypać kardamon, zmniejszyć ogień i podgrzewać do chwili, aż utworzy się jednolita masa. Wtedy ściągnąć ją z ognia, lekko przestudzić, przełożyć na talerz i uformować z tego ręcznie małe kulki. Przełożyć je do papilotek , posypać szczyptą szafranu, udekorować pistacjami i polać syropem malinowym.
Komentarze (0)