Tufahija
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2618
Składniki:
- 400 ml wody
- 200 ml śmietany kremówki
- 6 kostek cukru
- 2 wisienki koktajlowe
- 2 słodkie jabłka Ligol
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 lyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skórki i przełożyć je w całości do rondla. Dodać do nich kostki cukru, zalać je wodą oraz sokiem cytrynowym i gotować pod przykryciem do miękkości jabłek na średnim ogniu. Kiedy zmiękną, jabłka wyciągnąć z gotowanej zalewy i przełożyć je łyżką do pucharków deserowych. Następnie zalewę przecedzić przez sitko, po czym zalać nią jabłka w pucharkach. Całość pozostawić do ostygnięcia. Następnie śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na sztywną pianę i nałożyć na jabłka. Wszystko udekorować wisienkami koktajlowymi.
Komentarze (0)