Svíčková na Smetaně z knedlikami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2145
Składniki:
- 700 g polędwicy wołowiny bez kość
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 100 g słoniny
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 marchewki
- 2 łyżki żurawiny do mięsa
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 cebula
- 1 cytryna
- 1 pietruszka korzeń
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- sól
- pieprz czarny mielony
- Na knedliki:
- 500 g mąki krupczatki
- 250 ml letniego mleka 2%
- 25 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- sól
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć, odsączyć z wody, obrać ze skory i pokroić w kostkę. Polędwicę wołową oprószyć solą, mielonym, czarnym pieprzem i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Mięso w naczyniu nadziać pokrojoną na małe kawałki słoniną oraz masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Piec do chwili, aż masło się rozpuści. Wtedy wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojone wcześniej warzywa, liście laurowe, ziarna pieprzu i całość dusić do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, 200 ml śmietany wymieszać z mąką pszenną w kubku (pozostałe 50 ml pozostawić do dekoracji), a po wymieszaniu przelać to do całości. Wszystko wymieszać i dusić jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, mięso pokroić w cienkie plastry, przełożyć je na talerz i wyłożyć na nie żurawinę.
Przygotować knedlik: żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę. Do miski włożyć drożdże, zasypać je cukrem, zalać letnim mlekiem i rozetrzeć na jednolitą masę. Po roztarciu odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie do roztartych drożdży wsypać mąkę, dodać żółtka jaj, ubitą wcześniej pianę z białek i z całości wyrobić gładkie ciasto. Uformować z niego bułki w kształcie bagietek i włożyć je do 1 l gotującej się, lekko osolonej wody w rondlu. Knedliki gotować przez 3 minuty, po czym wyciągnąć je z rondla łyżką cedzakowa, pokroić w cienkie plastry i dodać do potrawy na talerzu. Wszystko udekorować pokrojoną cytryną, pozostawioną śmietaną i gałązkami świeżego tymianku.
Przygotować knedlik: żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę. Do miski włożyć drożdże, zasypać je cukrem, zalać letnim mlekiem i rozetrzeć na jednolitą masę. Po roztarciu odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie do roztartych drożdży wsypać mąkę, dodać żółtka jaj, ubitą wcześniej pianę z białek i z całości wyrobić gładkie ciasto. Uformować z niego bułki w kształcie bagietek i włożyć je do 1 l gotującej się, lekko osolonej wody w rondlu. Knedliki gotować przez 3 minuty, po czym wyciągnąć je z rondla łyżką cedzakowa, pokroić w cienkie plastry i dodać do potrawy na talerzu. Wszystko udekorować pokrojoną cytryną, pozostawioną śmietaną i gałązkami świeżego tymianku.
Komentarze (0)