Skoleboller
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1165
Składniki:
- 200 g wiórek kokosowych
- 4 łyżki mleka
- Ciasto:
- 500 ml letniego mleka 2%
- 150 g cukru
- 125 g masła
- 50 g świeżych drożdży
- 1 kg maki tortowej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka soli
- Krem:
- 5 żółtek
- 2 szklanki mleka 2%
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 1 laska wanilii
- 1 szklanka cukru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je letnim mlekiem, zasypać 1 łyżeczka cukru i rozetrzeć łyżeczka. Po roztarciu odstawić je na 5 minut w cieple miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z solą i pozostałym cukrem, po czym wlać do tego roztarte wcześniej drożdże, dodać masło, wbić jajko i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować krem: laskę wanilii przekroić ostrym nożem, wyłuskać z niej nasiona i przełożyć je razem z laską do rondla. Następnie wlać do tego mleko i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu składniki ściągnąć z ognia i wyciągnąć z nich laskę wanilii. Następnie żółtka przełożyć do miski, wsypać do nich cukier i razem ubić do białości mikserem. Do wbitych żółtek wlać stopniowo zagotowane mleko z wanilia, wsypać do tego mąkę i całość miksować mikserem, aż do uzyskania gęstej masy. Wtedy to z wyrośniętego już ciasta uformować małe kulki, zrobić w nich wgłębienie łyżką i nałożyć w miejsce wgłębienia przygotowany wcześniej krem. Całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, na ciepło wysmarować mlekiem i posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze (0)