Pölsa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1110
Pölsa
fot. Peter Isotalo (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 400 g karkówki wołowej bez kości
  • 300 g wątróbki wołowej
  • 200 g serc drobiowych
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 4 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 liścia laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 słoik buraczków marynowanych
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Serca drobiowe pozbawić żyłek, kanalików i pokroić na połowy. Wątrobę wołową i karkówkę pokroić na małe kawałki. Następnie pokrojone całe mięso przełożyć razem do jednego rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawało, po czym dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę. Całość ugotować do miękkości. Po ugotowaniu mięso i cebulę odcedzić na sicie, a następnie przemielić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Przemielone składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym majerankiem, tymiankiem i dobrze wymieszać. Kaszę jęczmienną dobrze opłukać pod bieżącą wodą, potem przełożyć ją do rondla, zalać 2,5 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować i wymieszać z przemielonymi wcześniej składnikami. Wymieszane składniki wyłożyć na talerz. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je do czasu, aż same białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać składników na talerzu. Gotową potrawę podawać z marnowanymi czerwonymi buraczkami.

Komentarze (0)