Pastrmajlija
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3942
Składniki:
- 3 papryczki konserwowe do dekoracji
- Ciasto;
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- Wypełnienie:
- 2 kotlety schabowe
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki tartego sera Gouda
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sól
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto; drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnią wodą w kubku i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże, wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Dodać do tego oliwę z oliwek i jeszcze raz dobrze wyrobić. Wyrobione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta uformować kształt łódki i przełożyć ją na blachę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia.
Przygotować wypełnienie: ciasto na blasze do pieczenia posypać tartym serem Gouda. Kotlety schabowe pokroić w małą kostkę, przełożyć je na rozgrzaną oliwę na patelni, oprószyć pieprzem cayenne, solą, granulowanym czosnkiem i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Następnie składniki ściągnąć z ognia i przełożyć je na ciasto z serem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i udekorować papryczkami konserwowymi.
Przygotować wypełnienie: ciasto na blasze do pieczenia posypać tartym serem Gouda. Kotlety schabowe pokroić w małą kostkę, przełożyć je na rozgrzaną oliwę na patelni, oprószyć pieprzem cayenne, solą, granulowanym czosnkiem i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Następnie składniki ściągnąć z ognia i przełożyć je na ciasto z serem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i udekorować papryczkami konserwowymi.
Komentarze (2)
A co z jajkiem do ciasta?
Dzięki za czujność, już dodane jest jajko do opisu przygotowania.