Pastrmajlija

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3695
Pastrmajlija
fot. Slavica Panova / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 3 papryczki konserwowe do dekoracji
  • Ciasto;
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • Wypełnienie:
  • 2 kotlety schabowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tartego sera Gouda
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto; drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnią wodą w kubku i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże, wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Dodać do tego oliwę z oliwek i jeszcze raz dobrze wyrobić. Wyrobione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta uformować kształt łódki i przełożyć ją na blachę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia.

Przygotować wypełnienie: ciasto na blasze do pieczenia posypać tartym serem Gouda. Kotlety schabowe pokroić w małą kostkę, przełożyć je na rozgrzaną oliwę na patelni, oprószyć pieprzem cayenne, solą, granulowanym czosnkiem i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Następnie składniki ściągnąć z ognia i przełożyć je na ciasto z serem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i udekorować papryczkami konserwowymi.

Komentarze (2)

A co z jajkiem do ciasta?

Dzięki za czujność, już dodane jest jajko do opisu przygotowania.