Parzybroda
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2359
Składniki:
- 25g wędzonego boczku
- 1 kg ziemniaków
- 1 ćwiartka włoskiej kapusty
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Kapustę włoską pokroić w cienkie plastry. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobna kostkę. Następnie boczek wędzony również pokroić w drobną kostkę i zrumienić go w rondlu. Do zrumienionego boczku dodać pokrojoną wcześniej cebulę oraz kapustę włoską. Składniki oprószyć mielonym kminkiem, wymieszać i smażyć pod przykryciem do chwili, aż się zeszklą. Wtedy wrzucić do tego pokrojone ziemniaki i wszystko zalać wodą tak, aby składniki nie wystawały. Następnie wszystko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości ziemniaków. Kiedy ziemniaki zmiękną, całość ściągnąć z ognia, ubić tłuczkiem do ziemniaków na drobną masę i przełożyć do miski.
Komentarze (0)