Panzerotti

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 692
Panzerotti
fot. noeliarcado (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 150ml ciepłej wody
  • 14 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 300 g sera mozzarella
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 100 g tartego parmezanu
  • 100 g orzeszków piniowych
  • 50 g zielonych oliwek w zalewie bez pestek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Ponadto:
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je ciepłą woda, wsypać do nich cukier, rozetrzeć i odstawić je na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte wcześniej drożdże, oliwę z oliwek i z całości wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.

Przygotować farsz: orzeszki pinii przesypać do miksera, wlać do tego przecier pomidorowy, wsypać suszoną bazylię, oregano, dodać zielone oliwki odsączone z zalewy oraz obrany ze skóry czosnek. Całość zmiksować na jednolitą masę i przełożyć ją do miski. Dodać do tego pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę i wsypać starty parmezan. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć łyżką na wycięte krążki z ciasta.

Wszystko dobrze zlepić ręcznie, po czym włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć łyżką cedzakową i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)