Panzerotti
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 692
Składniki:
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 150ml ciepłej wody
- 14 g świeżych drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- Farsz:
- 300 g sera mozzarella
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 100 g tartego parmezanu
- 100 g orzeszków piniowych
- 50 g zielonych oliwek w zalewie bez pestek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól
- pieprz czarny mielony
- Ponadto:
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je ciepłą woda, wsypać do nich cukier, rozetrzeć i odstawić je na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte wcześniej drożdże, oliwę z oliwek i z całości wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować farsz: orzeszki pinii przesypać do miksera, wlać do tego przecier pomidorowy, wsypać suszoną bazylię, oregano, dodać zielone oliwki odsączone z zalewy oraz obrany ze skóry czosnek. Całość zmiksować na jednolitą masę i przełożyć ją do miski. Dodać do tego pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę i wsypać starty parmezan. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć łyżką na wycięte krążki z ciasta.
Wszystko dobrze zlepić ręcznie, po czym włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć łyżką cedzakową i przełożyć na talerz.
Przygotować farsz: orzeszki pinii przesypać do miksera, wlać do tego przecier pomidorowy, wsypać suszoną bazylię, oregano, dodać zielone oliwki odsączone z zalewy oraz obrany ze skóry czosnek. Całość zmiksować na jednolitą masę i przełożyć ją do miski. Dodać do tego pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę i wsypać starty parmezan. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć łyżką na wycięte krążki z ciasta.
Wszystko dobrze zlepić ręcznie, po czym włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć łyżką cedzakową i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)