Öçpoçmaq

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1032
Öçpoçmaq
fot. Viktorianec (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki wody
  • Farsz:
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajka, wlać wodę i zagnieść gładkie ciasto. Następnie ciasto podzielić na równe kawałki i rozwałkować je na grubość 3 mm.

Przygotować farsz: ziemniaki umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i przepuścić przez maszynkę do mięsa do miski. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić ją na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać przyprawę do ziemniaków, suszony tymianek i smażyć przez 30 sekund. Dodać do tego mięso mielone. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmieli kolor na ciemniejszy. Wtedy smażone składniki ściągnąć z ognia i wymieszać z ziemniakami w misce.

Gotowy farsz przełożyć łyżką na rozwałkowane wcześniej ciasto i całość zlepić ręcznie w trójkąty. Wszystko wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu osączyć z oleju i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)