Öçpoçmaq
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1032
Składniki:
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 0,5 szklanki wody
- Farsz:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajka, wlać wodę i zagnieść gładkie ciasto. Następnie ciasto podzielić na równe kawałki i rozwałkować je na grubość 3 mm.
Przygotować farsz: ziemniaki umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i przepuścić przez maszynkę do mięsa do miski. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić ją na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać przyprawę do ziemniaków, suszony tymianek i smażyć przez 30 sekund. Dodać do tego mięso mielone. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmieli kolor na ciemniejszy. Wtedy smażone składniki ściągnąć z ognia i wymieszać z ziemniakami w misce.
Gotowy farsz przełożyć łyżką na rozwałkowane wcześniej ciasto i całość zlepić ręcznie w trójkąty. Wszystko wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu osączyć z oleju i wyłożyć na talerz.
Przygotować farsz: ziemniaki umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i przepuścić przez maszynkę do mięsa do miski. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić ją na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać przyprawę do ziemniaków, suszony tymianek i smażyć przez 30 sekund. Dodać do tego mięso mielone. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmieli kolor na ciemniejszy. Wtedy smażone składniki ściągnąć z ognia i wymieszać z ziemniakami w misce.
Gotowy farsz przełożyć łyżką na rozwałkowane wcześniej ciasto i całość zlepić ręcznie w trójkąty. Wszystko wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu osączyć z oleju i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)