Mandelkubb

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 975
Mandelkubb
fot. Fluff (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 1 szklanka grubego cukru do dekoracji
  • 0,5 szklanki tłuczonych orzechów laskowych do dekoracji
  • Ciasto:
  • 125 g masła
  • 2 krople olejku gorzkich migdałowe
  • 1,5 kg maki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z cukrem, szczyptą soli oraz proszkiem do pieczenia. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajko, wlać mleko, olejek z gorzkich migdałów i wyrobić ciasto. Uformować z niego małe bułki ręcznie i przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Gruby cukier wymieszać z tłuczonymi orzechami laskowymi i posypać tym górę ciasta. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)