Mandelkubb
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1087
Składniki:
- 1 szklanka grubego cukru do dekoracji
- 0,5 szklanki tłuczonych orzechów laskowych do dekoracji
- Ciasto:
- 125 g masła
- 2 krople olejku gorzkich migdałowe
- 1,5 kg maki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z cukrem, szczyptą soli oraz proszkiem do pieczenia. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajko, wlać mleko, olejek z gorzkich migdałów i wyrobić ciasto. Uformować z niego małe bułki ręcznie i przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Gruby cukier wymieszać z tłuczonymi orzechami laskowymi i posypać tym górę ciasta. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)