Lecso
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1626
Składniki:
- 1 kg zielonej papryki
- 75 dkg pomidorów
- 3 cebule
- 2 łyżki smalcu
- 3 dkg wędzonego boczku
- 1 łyżka mielonej papryki
- 2 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Pomidory, umyć obrać ze skóry i pokroić na ćwiartki. Paprykę wymoczyć w wodzie przekroić na połowy, usunąć gniazda nasienne i pokroić wzdłuż na kilka części. Cebulę obrać, pokroić w plastry i podsmażyć na smalcu. Do cebuli dodać boczek pokrojony w kostkę, pomidory i paprykę. Całość przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości warzyw. Doprawić solą i papryka mieloną. Gotowe lecso podajemy na gorąco.
Komentarze (0)