Lecso

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1626
Lecso
fot. sporst / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 kg zielonej papryki
  • 75 dkg pomidorów
  • 3 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • 3 dkg wędzonego boczku
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • 2 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Pomidory, umyć obrać ze skóry i pokroić na ćwiartki. Paprykę wymoczyć w wodzie przekroić na połowy, usunąć gniazda nasienne i pokroić wzdłuż na kilka części. Cebulę obrać, pokroić w plastry i podsmażyć na smalcu. Do cebuli dodać boczek pokrojony w kostkę, pomidory i paprykę. Całość przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości warzyw. Doprawić solą i papryka mieloną. Gotowe lecso podajemy na gorąco.

Komentarze (0)