Labskaus

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1624

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 buraczki czerwone
  • 2 ziemniaki
  • 2 jajka
  • 2 rolmopsy w zalewie octowej
  • 2 korniszony w zalewie
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Buraki przełożyć do rondla, ziemniaki włożyć do kolejnego rondla, oba składniki zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone obrać ze skóry, po czym buraki zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach, a ziemniaki rozgnieść widelcem i razem przełożyć do jednej do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w ćwiartki i przełożyć do kolejnego rondla. Mięso mielone włożyć do rondla z cebulą, po czym oba te składniki zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dodać do ziemniaków z buraczkami w misce. Całość dobrze rozgnieść widelcem, po czym doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i wyłożyć na talerz. Rolmopsy oraz korniszony osączyć z zalewy i dodać do składników na talerzu. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć je szczyptą soli i smażyć do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do całości.

Komentarze (0)