Feteer meshaltet
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 2388
Składniki:
- 300 g płynnego miodu wielokwiatowego
- 250 g tłuczonych pistacji
- Ciasto:
- 400 g stopionego masła
- 2 szklanki wody
- 1 kg mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z cukrem i szczyptą soli. Wlać do tego wodę i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na równe części, wysmarować je dobrze roztopionym masłem i rozwałkować na plastry o grubość 2 mm. Po rozwałkowaniu plastry ciasta nałożyć jedno na drugie i przełożyć je na blachę do pieczenia wysmarowana roztopionym masłem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i blachy do pieczenia, pokroić na porcje, po czym polać płynnym miodem i posypać tłuczonymi pistacjami.
Komentarze (0)