Feteer meshaltet

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 2388
Feteer meshaltet
fot. Mohamed Ouda / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 300 g płynnego miodu wielokwiatowego
  • 250 g tłuczonych pistacji
  • Ciasto:
  • 400 g stopionego masła
  • 2 szklanki wody
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z cukrem i szczyptą soli. Wlać do tego wodę i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na równe części, wysmarować je dobrze roztopionym masłem i rozwałkować na plastry o grubość 2 mm. Po rozwałkowaniu plastry ciasta nałożyć jedno na drugie i przełożyć je na blachę do pieczenia wysmarowana roztopionym masłem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i blachy do pieczenia, pokroić na porcje, po czym polać płynnym miodem i posypać tłuczonymi pistacjami.

Komentarze (0)