Cezerye
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3206
Składniki:
- 400 g marchwi
- 200 g cukru
- 100 g łuskanych pistacji
- 3 łyżki wody
- 1 szklanka wiórek kokosowych
Opis przygotowania:
Marchew umyć, obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce o drobnych oczkach. Następnie cukier wsypać do rondla, zalać go 3 łyżkami wody i gotować na średnim ogniu do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy dodać do tego startą wcześniej marchew, wymieszać i gotować pod przykryciem do chwili, aż woda z marchwi wyparuje. Wtedy składniki ściągnąć z ognia, wsypać do nich łuskane pistacje, wymieszać i przestudzić. Następnie kokosowe przesypać na papier do pieczenia i nałożyć łopatką cienkie warstwy przestudzony składników. Całość posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi, zawinąć papierem i wstawić do zamrażalnika. Po zamrożeniu wyciągnąć, odwinąć z papieru i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)