Cezerye

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2892
Cezerye
fot. Nightstallion03 (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 400 g marchwi
  • 200 g cukru
  • 100 g łuskanych pistacji
  • 3 łyżki wody
  • 1 szklanka wiórek kokosowych

Opis przygotowania:

Marchew umyć, obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce o drobnych oczkach. Następnie cukier wsypać do rondla, zalać go 3 łyżkami wody i gotować na średnim ogniu do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy dodać do tego startą wcześniej marchew, wymieszać i gotować pod przykryciem do chwili, aż woda z marchwi wyparuje. Wtedy składniki ściągnąć z ognia, wsypać do nich łuskane pistacje, wymieszać i przestudzić. Następnie kokosowe przesypać na papier do pieczenia i nałożyć łopatką cienkie warstwy przestudzony składników. Całość posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi, zawinąć papierem i wstawić do zamrażalnika. Po zamrożeniu wyciągnąć, odwinąć z papieru i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)