Boterbabbelaars

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 398
Boterbabbelaars to holenderskie, twarde cukierki maślane.

Składniki:

  • 100 g cukru
  • 15 g masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka masła do natłuszczenia
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Na patelni z grubym dnem wlać ocet, wodę i razem zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu wsypać do tego cukier, dodać masło, wsypać sól i całość wymieszać, aby cukier z sola się rozpuścił. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut, aby utworzyła się gęsta, jasna masa. Po jej utworzeniu ściągnąć ją z ognia i przelać podłużnymi warstwami na blachę do pieczenia wysmarowaną masłem. Całość lekko przestudzić, po czym ostrym nożem pokroić na kawałki i pozostawić do zastygnięcia masy.

Komentarze (0)