Boterbabbelaars
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 398
Boterbabbelaars to holenderskie, twarde cukierki maślane.
Składniki:
- 100 g cukru
- 15 g masła
- 3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka masła do natłuszczenia
- 1 łyżeczka octu winnego
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Na patelni z grubym dnem wlać ocet, wodę i razem zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu wsypać do tego cukier, dodać masło, wsypać sól i całość wymieszać, aby cukier z sola się rozpuścił. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut, aby utworzyła się gęsta, jasna masa. Po jej utworzeniu ściągnąć ją z ognia i przelać podłużnymi warstwami na blachę do pieczenia wysmarowaną masłem. Całość lekko przestudzić, po czym ostrym nożem pokroić na kawałki i pozostawić do zastygnięcia masy.
Komentarze (0)