Balaleet

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1072
Balaleet
fot. Droodkin / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 4 łyżki masła klarownego
  • 4 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki makaronu nitki
  • 2 łyżki wody różanej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mielonego kardamonu
  • szczypta szafranu
  • sól

Opis przygotowania:

Opis przygotowania: rozgrzać 2 łyżki oleju na głębokiej patelni i dodać do niego 1 szklankę makaronu nitki. Makaron wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy wlać do tego 3 szklanki wody i gdy woda się zagotuje - wrzucić do tego pozostałą 1 szklankę makaronu. Całość doprawić do smaku szczyptą soli i gotować do miękkości makaronu. Kiedy makaron zmięknie, ściągnąć go z ognia i odcedzić. Następnie masło klarowane rozpuścić na rozgrzanej patelni, wsypać do niego cukier, mielony kardamon i szafran. Składniki na patelni mieszać do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy dodać do tego ugotowany wcześniej makaron. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Jajka wbić do kubka, roztrzepać je widelcem, oprószyć szczyptą soli, po czym przelać na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i smażyć z obu stron do chwili, aż się zetną. Wówczas ściągnąć je z ognia i dodać do makaronu na talerzu.

Komentarze (0)