Bajana
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1698
Składniki:
- 100 g suszonych moreli
- 1 kg kasztanów jadalnych
- 1 l mleka 2%
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól
Opis przygotowania:
Kasztany umyć i ponacinać je ukośnie w górnej części. Następnie przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i gotować na dużym ogniu przez 15 minut. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Morele suszone sparzyć wrząca wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na małe kawałki. Masło stopić w rondlu, dodać do niego pokrojone morele, wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać ugotowane wcześniej kasztany, całość doprawić do smaku cukrem, solą, mieloną gałką muszkatołową, po czym zalać mlekiem i gotować do miękkości składników. Wtedy ściągnąć je z ognia, zmiksować mikserem na jednolitą masę i przelać na talerz.
Komentarze (0)