Aleesa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 893
Aleesa
fot. Miansari66 (Wikimedia Commons) / CC0 1.0

Składniki:

  • 5 szklanek wody
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 szklanki pszenicy
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 0,5 szklanki cukru
  • sól

Opis przygotowania:

Pszenicę zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć ją przez 2 godziny. Po namoczeniu przelać ją razem z wodą do rondla i dodać pokrojone na małe kawałki piersi z kurczaka. Następnie wlać do tego kolejne 2 szklanki wody, 2 szklanki mleka kokosowego, wsypać cukier i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Kiedy mięso i pszenica zmiękną, ściągnąć to z ognia i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Jedną łyżkę masła klarowanego rozpuścić na rozgrzanej patelni i i zeszklić na nim obraną ze skory i pokrojoną drobno szalotkę i czosnek. Po zeszkleniu ściągnąć z ognia i dodać do zmiksowanych składników. Całość jeszcze raz zmiksować i wyłożyć na talerz. Następnie rozgrzać kolejną 1 łyżkę masła klarowanego na patelni i dodać do niego mielony cynamon, kardamon, orzechy nerkowca i rodzynki. Składniki te wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do całości.

Komentarze (0)