Aleesa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 893
Składniki:
- 5 szklanek wody
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 2 piersi z kurczaka
- 2 szklanki pszenicy
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 0,5 szklanki cukru
- sól
Opis przygotowania:
Pszenicę zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć ją przez 2 godziny. Po namoczeniu przelać ją razem z wodą do rondla i dodać pokrojone na małe kawałki piersi z kurczaka. Następnie wlać do tego kolejne 2 szklanki wody, 2 szklanki mleka kokosowego, wsypać cukier i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Kiedy mięso i pszenica zmiękną, ściągnąć to z ognia i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Jedną łyżkę masła klarowanego rozpuścić na rozgrzanej patelni i i zeszklić na nim obraną ze skory i pokrojoną drobno szalotkę i czosnek. Po zeszkleniu ściągnąć z ognia i dodać do zmiksowanych składników. Całość jeszcze raz zmiksować i wyłożyć na talerz. Następnie rozgrzać kolejną 1 łyżkę masła klarowanego na patelni i dodać do niego mielony cynamon, kardamon, orzechy nerkowca i rodzynki. Składniki te wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)