Akanés
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1023
Składniki:
- 300 g mielonych migdałów
- 300 g mielonego sezamu jasnego
- 300 g masła
- 200 g skrobi kukurydzianej
- 200 g rodzynek
- 2 łyżki wody różanej
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki przegotowanej przestudzonej wody
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć z jej nadmiaru. Mielone migdały i sezam przesypać razem na jedną rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je do chwili, aż się lekko przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia. Następnie masło stopić w rondlu. Wsypać do niego brązowy cukier, wlać wodę różaną, aromat migdałowy i dobrze wymieszać. Następnie wsypać do tego mielony sezam, migdały, skrobię kukurydzianą i wlać wodę przegotowaną. Całość dobrze wymieszać, po czym ściągnąć z ognia, przestudzić i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, uformować z tego małe kulki, ręcznie przełożyć na tackę i obficie posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)