Tag: żywność

Rodzaje miodów

W XXI wieku ciężko sobie wyobrazić sytuację, w której idzie się do lekarza, a zamiast kolejnej recepty wypełnionej po brzegi w medykamenty, dostaje się polecenie, aby wypić gorące mleko z łyżką miodu. W zamierzchłych czasach był to niesamowicie skuteczny sposób na atakujące nas bakterie, a dodatkowo mocno wspomagał naszą wewnętrzną defensywę. Teraz kiedy wszystko produkowane jest masowo, to i nawet...

Czytaj dalej

Bób alternatywą dla mięsa

Bób jest warzywem strączkowym, ale jako taki jest on bogaczem białka i dlatego z powodzeniem może być spożywany jako alternatywa dla mięsa. Wspomaga też układ krążenia krwi w organizmie, a w przeciwieństwie do mięsa nie blokuje jej tłuszczem. Służy więc on dobrze do leczenia niedokrwistości, ale warto także posmakować bobu w czasie ciąży, bo pozwoli on płodowi lepiej się układać,...

Czytaj dalej

Czy lody są tuczące?

Lody są mrożonym daniem, które poprawia humor i samopoczucie. Nie przez przypadek kapryśny cesarz Neron ustawił swoich niewolników rzędem w stronę apenińskich gór, by poprzez łańcuch rąk podali mu lód, który wraz ze zmiażdżonymi owocami stanowił strawę nie tylko najwyższego szaleństwa, ale i błogosławieństwa w gorączce lata. Obecnie nasza zniewolona upałem ręka sięga jedynie do lodówki sklepu, a to nie...

Czytaj dalej

Jak właściwie przechowywać żywność?

Organizacja i porządek w kuchni to bardzo ważne sprawy. W dużym stopniu łączą się z tym zasady przechowywania żywności. Właściwe gospodarowanie przestrzenią kuchenną w połączeniu z umiejętnym i odpowiednim umiejscowieniem produktów spożywczych to nie tylko ogromne ułatwienie w codziennym poruszaniu się po spiżarni, szafkach czy lodówkach. Prawidłowa segregacja  przyczynia się do ochrony naszego zdrowia, a nawet portfela! Źle przechowywana żywność...

Czytaj dalej

Czy kucharz może być lekarzem?

Utajony dramat współczesnego funkcjonowania w cywilizacji polega na tym, że wytworzyliśmy nadmiar jedzenia, który z jednej strony utrzymuje nas przy życiu, a z drugiej powoduje śmiertelne choroby. W sposób więc pozorny pokonaliśmy czasy wielkiego głodu, który dziesiątkował ludność przez wszystkie wieki. Teraz mamy czasy wielkiego najedzenia, które również nas dziesiątkują. Za nadmiar jedzenia płacimy tę samą cenę, co za jego...

Czytaj dalej