Rodzaje miodów

Oceń:
(0 głosów)
Rodzaje miodów

W XXI wieku ciężko sobie wyobrazić sytuację, w której idzie się do lekarza, a zamiast kolejnej recepty wypełnionej po brzegi w medykamenty, dostaje się polecenie, aby wypić gorące mleko z łyżką miodu. W zamierzchłych czasach był to niesamowicie skuteczny sposób na atakujące nas bakterie, a dodatkowo mocno wspomagał naszą wewnętrzną defensywę. Teraz kiedy wszystko produkowane jest masowo, to i nawet miód stracił swoje specjalne właściwości. Oczywiście miód z półki supermarketu, bo istnieje bardzo wielka granica, która oddziela, niby ten sam produkt, ale z zupełnie innym składem i w inny sposób uzyskiwany. Warto się przyjrzeć tej substancji i wprowadzić ją do swojego domu, a na pewno zaoszczędzi się wiele czasu i pieniędzy na wizyty lekarskie.

Miód jest produktem spożywczym, który dzięki pracy dzielnych pszczół można uzyskać. Ule, w których przesiadują te małe żyjątka posiadają odpowiednią konstrukcję, dzięki której nasz słodki nektar jest gromadzony w przeznaczonych do tego plastrach, a następnie szczelnie zamykany. Po kilku procesach odzyskiwania miodu, dostajemy już gotowy produkt do spożycia. Miód można podzielić ze względu na kilka znaczących kategorii:

  • stan skupienia, może być w formie płynnej, jak i skrystalizowanej,
  • ze względu na surowiec jaki został wykorzystany: nektarowe (kwiatowe), spadziowe oraz mieszane (nektarowo-spadziowe, spadziowo-nektarowe),
  • kolor: od jasno-żółtego po brunatno-brązowy.

Miód, aby był miodem, a nie miksem miodu szlachetnego i miodu z odzysku (takie bardzo często występują) powinien mieć przede wszystkim bogatą etykietę, która aż kipi od pierwiastków. Najważniejszymi składnikami występującymi w tej lepkiej substancji są: żelazo, wapń magnez, chlor, fosfor, potas, mangan. Miód jest zbudowany z cukrów prostych, które w bardzo szybkim tempie zostają przez nasz organizm przyswojone – fruktoza i glukoza. Lecznicze właściwości pszczelego tworu można mnożyć, ale ważne jest, aby ten specjał stosować regularnie.

Ze względu na smak, kolor oraz właściwości lecznicze wyróżniamy najważniejsze rodzaje miodków:

Miód akacjowy: jedną z zalet spożywania tego specjału jest przyśpieszenie regeneracji błon śluzowych żołądka, dzięki temu znacząco wspomaga nasze trawienie, a także zapobiega chorobom wrzodowym żołądka i dwunastnicy. Dodatkowo często stosuję się go, przez właściwości moczopędne i bakteriobójcze, przy chorobach nerek i dróg moczowych. Posiada jedną z najjaśniejszych barw w postaci płynnej i wolno krystalizuje. W jego składzie można znaleźć duże pokłady fruktozy, izoflawony, a także glikozydy. W smaku daje się wyczuć lekki posmak goryczy.

Miód gryczany: najważniejszym czynnikiem tej odmiany jest rutyna, która wzmacnia i oczyszcza naczynka krwionośne. Skutecznie działa w walce z miażdżycą i innymi chorobami układu krwionośnego. Kolejną cenną cechą rutyny jest przyśpieszanie przy gojeniu ran wewnętrznych i zewnętrznych. Szczególnie należy go stosować podczas złamań. Ten rodzaj miodu jest wzbogacony również o magnez, który wpływa nie tylko korzystnie na pamięć, ale współdziała w zwalczaniu chorób układu nerwowego. Od innych tego typu produktów spożywczych różni się przede wszystkim barwą: jest ciemno-brunatny. Po spożyciu pozostaje w ustach piekąca nutka.

Miód lipowy: wyróżnia się na tle innych składem, który wspiera nas w walce z przeziębieniami oraz grypą. Ułatwia sen, działa łagodząco na stres i równoważy ciśnienie, a także ma działanie przeciwkaszlowe, antybiotyczne i przede wszystkim przeciwgorączkowe. Ma jasną barwę, a w smaku jest ostry z wyczuwalnym posmakiem lipy.

Miód rzepakowy: jest wiodącym środkiem detoksykacyjny. Używa się go podczas zapalenia górnych dróg moczowych i schorzeniach serca. Pomocny przy leczeniu ran wspomagając w walce z zakażeniem. Kolorem przypomina słomę, natomiast w bardzo szybkim tempie krystalizuje, a jego barwa zmienia się na białą. Miód jest słodki z lekkim posmakiem gorzkiego.

Miód spadziowy: charakterystyczną cechą tego typu jest działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Często dodaję się jego nutkę w produkcji syropów wykrztuśnych. Ze wszystkich rodzajów znanych nam miodów jest najmniej słodki, w kolorze zielony, a w smaku korzenny. To ze względu na jego pochodzenie, gdyż do jego produkcji owady wykorzystują spadzie, czyli lepką substancję występującą szczególnie często na drzewach iglastych oraz krzewach.

Miód wielokwiatowy: główną zaletą stosowania tego specyfiku jest energia, która dodatkowo wspomaga nasz organizm podczas całego dnia. Przydaje się również w czasie leczenia chorób serca, regulacji ciśnienia, a także, co ciekawe, alergii. Działa także w walce z anemią, ospałością, zmęczeniem, zapaleniem gardła czy przeziębieniem. Jest zdecydowanie żółciutki, po procesie krystalizacji brązowieje. W smaku jest bardzo słodki.

Miód wrzosowy: to przede wszystkim dobry specyfik podczas stanów zapalnych jamy ustnej. Słynie również z wykorzystywania podczas schorzeń układu moczowego, kamicy nerkowej, zapalenia jelit czy biegunki. Charakteryzuje się barwą ciemno-brunatną, a po krystalizacji pomarańczową. W smaku da się wyczuć pewną ostrość i gorycz.

Podczas zakupu interesującego nas produktu przede wszystkim powinniśmy kierować się etykietą i najważniejsze: unikać miodów mieszanych, które mimo atrakcyjnej ceny niestety z prawdziwego miodu pozostawiają jedynie smak. Ważną kwestią jest również okres krystalizacji, który w naszych autentycznych produktach wynosi maksymalnie 3 miesiące, a taki sklepowy może być w płynie przez całe lata. Miód powinien być bardzo często wykorzystywany w każdym domu i równie często podawany dzieciom, bo jego niesamowicie cenne właściwości naturalnie wspomogą nasz organizm i pomogą w walce z szeroką gamą schorzeń, zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych.

Autor: Dante

Komentarze (0)

Inne artykuły

Moda na smoothies

Owocowo-warzywne, kolorowe, pyszne, niezwykle dobrze zaspakajające pragnienie, ale przede wszystkim bardzo zdrowe SMOOTHIES są dzisiaj znane i lubiane na całym świecie. Ten popularny napój to tak naprawdę soczysta mieszanka zmiksowanych i schłodzonych owoców. Orzeźwiające smoothies...

Czytaj dalej

Masło czy margaryna: co jest zdrowsze?

Nasz głód zdrowia spowodował powstanie bardzo ciężkiej choroby. To chęć zdrowia przytłacza i jest jak ciężka choroba, w której odmętach pogrąża się człowiek nie wiedząc już, co lepsze: masło, czy margaryna, mleko czy brak mleka,...

Czytaj dalej

Alchemia smażenia: olej rzepakowy i wyrafinowane kłamstwo

Oleje roślinne wykorzystujemy do smażenia potraw, jednak za sprawą jakiejś zbiorowej hipnozy dokonujemy tym samym miażdżenia naszych naczyń krwionośnych. Codzienne, systematyczne smażenie sobie choroby obiadem staje się dla nas działaniem odwrotnie mefistofelicznym: chcąc dobrze, zło...

Czytaj dalej
Więcej artykułów