Czym jest żywność liofilizowana i czy jest zdrowa?

Oceń:
(2 głosy)
Czym jest żywność liofilizowana i czy jest zdrowa?
fot. Taryn Elliott (pexels.com)

Liofilizacja to proces, w którym pod wpływem niskiego ciśnienia zamrożone produkty pozbawiane są około 90% zawartej w nich wody, dzięki czemu zachowują kształt, smak i przede wszystkim wszystkie wartości odżywcze.

Dziś procesowi liofilizacji możemy podać niemal wszystkie produkty, tj. owoce, warzywa, mięso, ryby, półprodukty i całe gotowe dania. W czasie drugiej wojny światowej proces ten był wykorzystywany przy transporcie osocza krwi do szpitali polowych w czasie. Amerykanie znaleźli jednak inne zastosowanie dla tej technologii i zaczęli w ten sposób konserwować żywność dla kosmonautów i żołnierzy.

Dzięki rozpowszechnieniu tej technologii, tzw. “liofy” znajdują się już nie tylko na wyposażeniu żołnierzy i astronautów, ale również w bagażu żeglarzy, alpinistów, kierowców jeżdżących w dalekie trasy oraz u amatorów wielodniowych wypraw pieszych i rowerowych. Znaleźć je możemy również np w produktach typu musli.

Jedzenie pozbawione wody staje się bardzo lekkie i psuje się znacznie wolniej, a w przeciwieństwie do wszystkim znanych produktów instant (gdzie podczas suszenia w temperaturze ponad 200°C produkty tracą większość wartości odżywczych i walorów smakowych, które w późniejszych etapach produkcji są zastępowane przez sztuczne dodatki i wzmacniacze smaku) jest całkowicie zdrowe

Niewątpliwą zaletą jest też łatwość przygotowania żywności liofilizowanej do spożycia, gdyż wystarczy po prostu zalać ją wodą. Natomiast minusem żywności liofilizowanej jest jednak jej wyższa cena w porównaniu do typowych dań instant.

Autor: Patrycja

Komentarze (0)

Inne artykuły

Tajemniczy goździk

Goździk jest stałym bywalcem w każdej polskiej kuchni. Dzięki swoim specyficznym właściwościom już dawno osiągnął miano przyprawy, która emanuje tajemniczością, a także aromatem. Jego zapach i smak jest wykorzystywany w bardzo wielu dziedzinach. Na szczególne...

Czytaj dalej

Produkty, które wzmacniają odporność

Dzisiejsze powietrze, klimat i środowisko nie zapewniają nam zbyt wysokiej odporności. Coraz więcej ludzi zapada na meteoropatię, czyli wrażliwość na zmiany warunków atmosferycznych. Łatwo narażamy nasz organizm na osłabienie, co przyczynia się do powstawania niechcianych...

Czytaj dalej

Szafran - przyprawa na wagę złota

W momencie, w którym stoi nasza cywilizacja, trudno sobie wyobrazić, że istnieją przyprawy, których wartość przekracza rząd nawet kilku dolarów za gram. Cena oczywiście wiąże się nie tylko z powszechnymi cenami importu, paliwa, etc. ale...

Czytaj dalej
Więcej artykułów