Dampfnudel

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 5781
Dampfnudel
fot. Oliver s. (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka drożdży
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Wypełnienie:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 2 banany

Opis przygotowania:

Przygotować wypełnienie: banany umyć, osączyć z wody, obrać ze skory, usunąć końcówki i pokroić je na 2 cm kawałki. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć ją do rondla, rozpuścić na płynną masę na małym ogniu i ściągnąć z ognia. W rozpuszczonej czekoladzie namoczyć pokrojone banany, przełożyć je na talerz i pozostawić do zastygnięcia czekolady.

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnim mlekiem w kubku i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski, wymieszać z solą, wbić do niej jajko, wlać roztarte drożdże i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczka i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie z wyrośniętego ciasta urwać małe kawałki i włożyć w nie zastygniętą czekoladę z bananami. Całość dokładnie zlepić ręcznie i uformować kule. Wodę z solą i olejem przelać do rondla i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Następnie włożyć do tego uformowane wcześniej kulki, zmniejszyć ogień, nakryć pokrywką i gotować przez 15-20 minut. Ciasto powinno być rumiane od spodu, a góra biała.

Komentarze (1)

brakuje masla do ciasta.zamiast wody daje sie mleko i maslo z sola i miodem. ja znam bez banana i czekolady .za to z dzemem z czarnej porzeczki ale jako polewa lub dodatek z boku