Soczewica z boczkiem, porem i pomidorami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2443
Składniki:
- 400 g zielonej soczewicy
- 20 g wędzonego boczku
- 4 pomidory
- 2 łyżki oleju
- 1 por
- pęczek rukoli
- sól
- pieprz ziołowy
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Rukolę wyłożyć na talerz. Soczewicę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2,5 godziny. Następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Por pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Boczek pokroić w kostkę i dodać do zeszklonego pora. Smażyć do czasu, aż mięso się przyrumieni. Wtedy dodać do tego ugotowaną wcześniej soczewicę, po czym całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu ziołowego, wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Pomidory przekroić na połówki, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu do czasu, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)