Zupa pomidorowa z ryżem i kurczakiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5854
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 marchewki
- 1 l bulionu warzywnego z kostki
- 1 cebula
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 bagietka
- natka zielonej pietruszki
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Mięso umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso i zrumienić. Potem dodać do tego marchew pokrojoną w kostkę, wlać bulion warzywny, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i gotować do miękkości składników. Gotową zupę ściągnąć z ognia i połączyć z ugotowanym wcześniej ryżem. Całość posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki, szczypiorkiem i podawać razem z bagietką..
Komentarze (0)