Falafel ze szpinakiem i oliwkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3291
Składniki:
- 500 g ciecierzycy
- 220 g szpinaku
- 200 g dużych oliwek w zalewie
- 15 dag białego sera
- 4 łyżki śmietany 18 %
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 cebula
- 1 łyżka sezamu
- 0,5 łyżeczki kminu
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ciecierzycę moczyć w 1 l lekko osolonej wody przez 6 godzin. Następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Czosnek i cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i połączyć z ciecierzycą. Dodać do tego sezam, kmin, drobno pokrojoną kolendrę, sól, pieprz, sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować małe kulki i smażyć je w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu. Oliwki osączyć z zalewy. Ser biały rozetrzeć z 2 łyżkami śmietany, dokładnie wymieszać i nadziać osączone oliwki. Nadziane nabić na patyczki szaszłykowe i połączyć z usmażonymi kulkami ciecierzycy. Szpinak dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, po czym włożyć do rondla, zalać niewielką ilością lekko osolonej wody, zagotować i odcedzić. Odcedzony przełożyć na rozgrzaną patelnię z masłem i smażyć pod przykryciem na małym ogniu przez 30 sekund. Po tym czasie dodać do tego 2 łyżki śmietany, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Gotowy ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)