Zapiekanka z batatów, marchewki i soczewicy
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1256
Składniki:
- 600 g zielonej soczewicy z puszki
- 6 batatów
- 4 marchewki
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Soczewicę odsączyć z zalewy i przełożyć do miski. Marchew umyć, obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić, pokroić na małe kawałki i dodać do miski z soczewicą. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Po zeszkleniu ściągnąć ją z patelni i dodać do składników w misce. Następnie składniki te doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i przełożyć do brytfanki. Bataty obrać ze skóry, pokroić na kawałki i zmiksować na jednolitą masę. Doprawić ją do smaku szczyptą soli, wymieszać i przełożyć je na warzywa w brytfance. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i podzielić na porcje.
Komentarze (0)