Zapiekanka z batatów, marchewki i soczewicy

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1256
Zapiekanka z batatów, marchewki i soczewicy
fot. Arzamasova (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g zielonej soczewicy z puszki
  • 6 batatów
  • 4 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Soczewicę odsączyć z zalewy i przełożyć do miski. Marchew umyć, obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić, pokroić na małe kawałki i dodać do miski z soczewicą. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Po zeszkleniu ściągnąć ją z patelni i dodać do składników w misce. Następnie składniki te doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i przełożyć do brytfanki. Bataty obrać ze skóry, pokroić na kawałki i zmiksować na jednolitą masę. Doprawić ją do smaku szczyptą soli, wymieszać i przełożyć je na warzywa w brytfance. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i podzielić na porcje.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów