Zupa ananasowo-grzybowa z curry

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1051
Zupa ananasowo-grzybowa z curry
fot. woodenmask / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g świeżego ananasa
  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 200 g świeżych maślaków
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 1 l wody
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 czerwona papryczka chili
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa, ananasa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Maślaki dokładnie oczyścić i pokroić je w cienkie plastry. Ananasa pozbawić skóry, rdzenia, a miąższ pokroić w dużą kostkę. Ziemniaki z marchewką obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody, dodać do tego ziarna czarnego pieprzu i gotować do miękkości. Kiedy składniki zmiękną, wsypać do tego curry, odcedzony z zalewy zielony groszek i posiekaną drobno papryczkę chili. Składniki w rondlu doprowadzić do wrzenia, po czym wlać do tego śmietanę, dobrze wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć je z ognia i przelać do miski. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego i pokrojonego wcześniej ananasa i maślaki. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli oraz mielonego czarnego pieprzu i smażyć przez 2,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z patelni i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów