Curry ananasowo-warzywne z ryżem
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2656
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 100 g bulionu warzywnego
- 20 g świeżego imbiru
- 4 ziemniaki
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżki oleju
- 1 świeży ananas
- 1 mały por
- 1 szklanka ryżu Basmati
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz ananasa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Por pokroić na małe kawałki. Ananasa obrać ze skóry, usunąć rdzeń, a miąższ pokroić w drobna kostkę. Imbir obrać ze skory i pokroić w cienką słomkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz.
Rozgrzać olej w rondlu i dodać do niego pokrojone ziemniaki oraz imbir. Oba składniki oprószyć curry, wymieszać i smażyć przez 40 sekund. Po tym czasie zalać je bulionem warzywnym i mlekiem kokosowym, dodać do tego pokrojona paprykę i por. Całość gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Kiedy to nastąpi, dodać do tego pokrojonego ananasa. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez 3 minuty. Następnie ściągnąć z ognia i przelać do ryżu na talerzu.
Rozgrzać olej w rondlu i dodać do niego pokrojone ziemniaki oraz imbir. Oba składniki oprószyć curry, wymieszać i smażyć przez 40 sekund. Po tym czasie zalać je bulionem warzywnym i mlekiem kokosowym, dodać do tego pokrojona paprykę i por. Całość gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Kiedy to nastąpi, dodać do tego pokrojonego ananasa. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez 3 minuty. Następnie ściągnąć z ognia i przelać do ryżu na talerzu.
Komentarze (0)