Zefir

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 5451
Zefir

Składniki:

  • 500 g cukru;
  • 1 łyżka żelatyny;
  • 0,5 łyżeczki kwasu cytrynowego;
  • 0,5 łyżeczki sody

Opis przygotowania:

1. Żelatynę wymoczyć 2 godz. w 50 ml zimnej wody.
2. Cukier również namoczyć w 100 ml zimnej wody.
3. Postawić cukier na ogień. Gotować 8 minut.
4. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę. Ubijać 10 minut.
5. Dodać kwas cytrynowy. Ubijać kolejne 5 minut.
6. Dodać sode ( można również cukier waniliowy ). Ubijać kolejne 5 minut.
7. Masę nakładać do dekoratora i wyciskać nieduże stożki na blachę.
8. Wstawić blachę na 4-5 godzin do lodówki.
Smacznego!

Autor: olma

Komentarze (1)

Brednie. Zefir ma śmietanę lub mleko

Podobne przepisy

Więcej przepisów