Zapiekanka grzybowo-pomidorowa
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1239
Składniki:
- 200 g małych pieczarek
- 200 g startego sera Gruyère
- 100 ml śmietany kremówki
- 100 grzybów shitake
- 100 ml mleka 2%
- 100 g startego parmezanu
- 4 jajka
- 2 pomidory
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa oraz grzyby umyć i odsączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Pieczarki pozbawić błony i razem z grzybami shitake pokroić je w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone pieczarki i grzyby shitake. Grzyby doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem oraz majerankiem, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Jajka wbić do kubka i roztrzepać je z mlekiem oraz śmietaną. Wsypać do tego starty ser Gruyère, gałkę muszkatołową, szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie rozmieszać, po czym przelać do grzybów w naczyniu. Na wierzch wyłożyć pokrojone w plastry pomidory, a wszystko posypać startym parmezanem. Całość doprawić do smaku przyprawami, włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do całkowitego rozpuszczenia się serów. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)