Chleb bananowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1013
Chleb bananowy
fot. Fasci (elements.envato.com)

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3 banany
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • 1 łyżka bułki tartej do obsypania formy do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 kostki rozpuszczonego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Banany umyć. obrać ze skóry i usunąć z nich końcówki. Następnie 2 banany pokroić drobno, przełożyć do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu przełożyć je do miski i dodać do nich roztopione masło. Wsypać do tego mąkę, sodę oczyszczoną cukier, wbić do tego jajko i z całości wyrobić ciasto. Przełożyć je do formy do pieczenia wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na wierzch ciasta wyłożyć jednego, przekrojonego na połowę banana. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Upieczenie ciasta sprawdzaj patyczkiem (jeżeli ciasto się do niego przylepia, to należy piec dalej).

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów