Budyń migdałowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 1927

Składniki:

  • 10 dkg słodkich migdałów
  • 10 szt gorzkich migdałów
  • 6 jaj
  • 1 bułka francuska
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • gotowa polewa owocowa

Opis przygotowania:

Wszystkie migdały sparzyć na patelni, obrać ze skóry i utłuc na miazgę. Oddzielić żółtka od białek. Bułkę francuską namoczyć w mleku, kiedy namoknie wyciągnąć, odcisnąć w ręku, dodać do migdałów i utrzeć razem. Dodać do tego stopniowo 6 żółtek, cukier i śmietanę. Wszystko dobrze utrzeć na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo do masy, delikatnie mieszając. Wszystko przełożyć do odpowiedniej formy i gotować na małym ogniu przez około 40 minut. Kiedy zgęstnieje przełożyć do pucharków deserowych i zalać polewą owocową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów