Sorbet czekoladowo-migdałowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2591
Składniki:
- 30 g rurek waflowych z nadzieniem
- 20 g tartych migdałów
- 2,5 szklanki wody przegotowanej
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka borówek amerykańskich
- 1 łyżka likieru kawowego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Do rondla wlać 1,5 szklanki przegotowanej wody, wsypać kakao, cukier oraz szczyptę soli i zagotować. Następnie przestudzić. Do przestudzonych składników dodać tarte migdały (część pozostawić do posypania) oraz drobno pokruszoną czekoladę i wlać szklankę pozostawionej przegotowanej wody. Całość zmiksować w blenderze na jednolitą masę, przelać naczynia i zamrozić. Kiedy masa całkowicie zastygnie, należy ją wyciągnąć, włożyć w nią rurki waflowe, posypać tartymi migdałami i borówkami. Całość polać likierem kawowym.
Komentarze (0)