Tofu z brokułem i papryką w sosie sojowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2084
Tofu z brokułem i papryką w sosie sojowym
fot. Alex9500 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 250 g jedwabistego tofu
  • 200 ml sosu sojowego
  • 2 brokuły
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka sezamu
  • sól

Opis przygotowania:

Brokuły oraz paprykę umyć i odsączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Brokuły pokroić w różyczki, przełożyć je do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu brokuły odcedzić.

Rozgrzać olej na patelni i dodać do tego pokrojoną wcześniej paprykę i smażyć ją do miękkości. Następnie dodać do niej ugotowane brokuły i pokrojone na kawałki tofu. Całość zalać sosem sojowym, posypać sezamem i dusić przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów