Sernik z kremem z melasy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1700
Sernik z kremem z melasy
fot. ?nci Mercan / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g twarogu sernikowego
  • 15 g rodzynek
  • 15 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Na krem z melasy:
  • 400 g melasy trzcinowej
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mleka

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Twaróg sernikowy przełożyć do miski. Następnie wbić do niego jajka, wlać ekstrakt waniliowy, wsypać cukier puder i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę i przełożyć ją do miski.

Przygotować krem z melasy: masło stopić w rondlu na małym ogniu, wlać do niego mleko i dodać połamaną na drobne kawałeczki gorzką czekoladę. Wymieszać i rozpuścić na płynną masę. Do rozpuszczonej masy dodać melasę trzcinową oraz sparzone wcześniej rodzynki i tłuczone orzechy włoskie. Całość dusić przez 2 minuty, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką. Po tym czasie gotowy krem ściągnąć z ognia i dodać do twarogu w misce.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów