Sernik z kremem z melasy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1700
Składniki:
- 400 g twarogu sernikowego
- 15 g rodzynek
- 15 g tłuczonych orzechów włoskich
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Na krem z melasy:
- 400 g melasy trzcinowej
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mleka
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Twaróg sernikowy przełożyć do miski. Następnie wbić do niego jajka, wlać ekstrakt waniliowy, wsypać cukier puder i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę i przełożyć ją do miski.
Przygotować krem z melasy: masło stopić w rondlu na małym ogniu, wlać do niego mleko i dodać połamaną na drobne kawałeczki gorzką czekoladę. Wymieszać i rozpuścić na płynną masę. Do rozpuszczonej masy dodać melasę trzcinową oraz sparzone wcześniej rodzynki i tłuczone orzechy włoskie. Całość dusić przez 2 minuty, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką. Po tym czasie gotowy krem ściągnąć z ognia i dodać do twarogu w misce.
Przygotować krem z melasy: masło stopić w rondlu na małym ogniu, wlać do niego mleko i dodać połamaną na drobne kawałeczki gorzką czekoladę. Wymieszać i rozpuścić na płynną masę. Do rozpuszczonej masy dodać melasę trzcinową oraz sparzone wcześniej rodzynki i tłuczone orzechy włoskie. Całość dusić przez 2 minuty, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką. Po tym czasie gotowy krem ściągnąć z ognia i dodać do twarogu w misce.
Komentarze (0)