Schab z czosnkiem i wiśniami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 958
Schab z czosnkiem i wiśniami
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 200 g drylowanych świeżych wiśni
  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 1 główka czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • świeży tymianek

Opis przygotowania:

Tymianek umyć i osączyć z wody. Schab opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć go papierowym ręcznikiem. Mięso przekroić na połowy, oprószyć szczyptą soli i mielonym czarnym pieprzem. Czosnek obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki i wyłożyć go na pokrojone mięso. Następnie wyłożyć drylowane wiśnie. Całość połączyć ze sobą, związać sznurkiem i przełożyć do brytfanki. Mięso skropić olejem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C i piec je do miękkości. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz, podzielić na porcje i udekorować świeżym tymiankiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów