Schab z czosnkiem i wiśniami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 958
Składniki:
- 200 g drylowanych świeżych wiśni
- 1 kg schabu wieprzowego
- 1 główka czosnku
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz czarny mielony
- świeży tymianek
Opis przygotowania:
Tymianek umyć i osączyć z wody. Schab opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć go papierowym ręcznikiem. Mięso przekroić na połowy, oprószyć szczyptą soli i mielonym czarnym pieprzem. Czosnek obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki i wyłożyć go na pokrojone mięso. Następnie wyłożyć drylowane wiśnie. Całość połączyć ze sobą, związać sznurkiem i przełożyć do brytfanki. Mięso skropić olejem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C i piec je do miękkości. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz, podzielić na porcje i udekorować świeżym tymiankiem.
Komentarze (0)