Schab z cykorią w sosie romesco
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2166
Składniki:
- 3 łyżki oleju
- 2 kotlety schabowe z kością
- 1 czerwona cykoria
- 1 łyżka soku cytrynowego
- sól
- pieprz
- Sos romesco:
- 2 czerwone, słodkie papryki
- 2 łyżki pomidorów bez skórki z puszki
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 suszona papryczka chili
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Cykorię podzielić na liście. Kotlety schabowe oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć je do miękkości z obu stron na mocno rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Smażąc drugą stronę kotletów, należy dodać do nich liście cykorii, skropić je sokiem cytrynowym, oprószyć szczyptą soli i smażyć je razem z mięsem do chwili, aż się lekko przyrumienią. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: paprykę czerwoną pozbawić nasion, pokroić na kawałki, potem włożyć ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż zacznie się kurczyć. Wtedy wyciągnąć ją z piekarnika i przełożyć do miksera. Do papryki w mikserze wsypać mielone orzechy laskowe, migdały, suszoną kolendrę, dodać obrany ze skóry czosnek oraz posiekaną drobno suszoną papryczkę chili. Następnie wlać oliwę z oliwek, ocet jabłkowy i dodać pomidory z puszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zmiksować na jednolita masę, a następnie dodać do potrawy.
Przygotować sos: paprykę czerwoną pozbawić nasion, pokroić na kawałki, potem włożyć ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż zacznie się kurczyć. Wtedy wyciągnąć ją z piekarnika i przełożyć do miksera. Do papryki w mikserze wsypać mielone orzechy laskowe, migdały, suszoną kolendrę, dodać obrany ze skóry czosnek oraz posiekaną drobno suszoną papryczkę chili. Następnie wlać oliwę z oliwek, ocet jabłkowy i dodać pomidory z puszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zmiksować na jednolita masę, a następnie dodać do potrawy.
Komentarze (0)