Sałatka warzywna z parówką, bulionem i majonezem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1813
Sałatka warzywna z parówką, bulionem i majonezem
fot. balise42 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 4 parówki drobiowe
  • 4 korniszony
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 0,5 szklanki zimnego bulionu warzywnego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Parówki drobiowe przełożyć do rondla, zalać je 3 szklankami wody i zagotować na dużym ogniu. Potem ściągnąć je z ognia, odcedzić obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do pokrojonych ziemniaków. Dymkę obrać ze skóry, po czym wraz ze szczypiorkiem pokroić drobno i dodać do całości. Dodać do tego również posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie majonez przełożyć do kubka, zalać go zimnym bulionem warzywnym, razem zmiksować, dodać do sałatki, wymieszać i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów