Gołąbki z ryżem, mięsem i marchewką

Oceń:
(6 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1921
Gołąbki z ryżem, mięsem i marchewką
fot, rezkrr (elements.envato.com)

Składniki:

  • 450 g mielonego mięsa drobiowego z indyka
  • 250 g kleistego ryżu
  • 6 łyżek oleju
  • 6 marchewek
  • 1 cebula
  • 1 biała główka kapusty do 3,5 kg
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • sól
  • pieprz czarne mielony
  • natka zielonej pietruszki
  • pomidory

Opis przygotowania:

Warzywa oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Kapustę pozbawić głąba, włożyć ją do rondla z 2 l gotującej się wody i gotować przez 5 minut. Następnie z gotowanej kapusty wyciągnąć liście i przełożyć je na stolnicę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i dodać do niego mielone mięso z indyka. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do ryżu z mięsem. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem oraz mielonymi nasionami kolendry, wymieszać i przełożyć łyżką na liście kapusty.

Wszystko zawinąć w rulony i przełożyć do dużego rondla. Wlać do niego tyle wody, aby zakrywała połowę zawiniętych gołąbków, po czym gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Po ugotowaniu gołąbki ściągnąć z ognia, wyciągnąć z rondla i przełożyć na talerz.

Marchew obrać ze skóry, zetrzeć ją na tarce jarzynowej o grubych oczkach i podsmażyć ją na średnim ogniu na pozostałym oleju na patelni, po czym przełożyć ją na potrawę. Całość udekorować natką zielonej pietruszki i pomidorami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów