Ryż zapiekany z węgorzem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1893
Ryż zapiekany z węgorzem
fot. jetalone / CC-BY-NC 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 40 dag węgorza świeżego lub mrożonego
  • natka zielonej pietruszki
  • szczypta szafranu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż dokładnie opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Węgorza oczyścić ze skóry, pozbawić ości, natrzeć solą oraz pieprzem, położyć na ryżu i zapiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni na złoty kolor. Na 2 minuty przed końcem zapiekania, posypać szczyptą szafranu i natki pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów