
Roladki rybne
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2837

Składniki:
- 4 duże filety pangi
- po pół żółtej i zielonej cukinii
- cebula
- po strąku żółtej i czerwonej papryki
- ząbek czosnku
- cytryna
- łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- kilka gałązek bazylii
- sól, pieprz
Opis przygotowania:
Zamrożone filety włóż do miski. Zalej ciepłą wodą ale nie wrzątkiem. Gdy się rozmrożą wyciągnij z wody. Skrop obficie sokiem z cytryny, oprósz pieprzem i solą, odstaw na 15 min. Oba rodzaje cukinii umyj i zetrzyj na tarce z dużymi otworami. Podduś na maśle cały czas mieszając, aż sok zupełni odparuje. Przypraw do smaku pieprzem i solą. Odstaw, by przestygły. Zioła umyj i osusz. Bazylię posiekaj. Dodaj do cukinii, wymieszaj. Obierz cebulę i czosnek, posiekaj. Oba rodzaje papryki oczyść z gniazd nasiennych, przetnij na ćwiartki i pokrój w paski. Na szerokiej patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż warzywa cały czas mieszając, aż papryka zrobi się szklista i miękka. Dopraw do smaku jeśli trzeba. Na każdym filecie ułóż po porcji cukinii, ciasno zwiń roladki i zepnij je metalowymi szpilkami. Przygotuj 4 małe żaroodporne foremki. Na dnie każdej rozłóż paprykę z cebulą, a na nich roladki. Zapiekaj przez 30 min w piekarniku nagrzanym do temp. 190 st. Podawaj w naczyniach, w którym się zapiekały.
Komentarze (0)