Kotlety rybne z ciecierzycą, śmietaną i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1141
Składniki:
- 400 g filetów z mintaja
- 400 g ciecierzycy
- 200 ml kwaśnej śmietany kremówki
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek szpinaku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Szpinak oraz ciecierzycę umyć i odsączyć z wody. Szpinak wrzucić do rondla z 1 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 1 minutę. Po tym czasie szpinak odcedzić i wyłożyć na talerz. Ciecierzycę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości i odcedzić. Następnie ugotowaną ciecierzycę przesypać do miksera, dodać do tego filety z mintaja, obrany ze skóry czosnek i razem zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i uformować z tego małe kotlety ręcznie. Kotlety przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć je z obu stron do chwili aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do szpinaku na talerzu. Wszystko polać kwaśną śmietaną.
Komentarze (0)