Kotlety rybne z ciecierzycą, śmietaną i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 984
Kotlety rybne z ciecierzycą, śmietaną i szpinakiem
fot. jules:stonesoup (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z mintaja
  • 400 g ciecierzycy
  • 200 ml kwaśnej śmietany kremówki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szpinaku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Szpinak oraz ciecierzycę umyć i odsączyć z wody. Szpinak wrzucić do rondla z 1 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 1 minutę. Po tym czasie szpinak odcedzić i wyłożyć na talerz. Ciecierzycę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości i odcedzić. Następnie ugotowaną ciecierzycę przesypać do miksera, dodać do tego filety z mintaja, obrany ze skóry czosnek i razem zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i uformować z tego małe kotlety ręcznie. Kotlety przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć je z obu stron do chwili aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do szpinaku na talerzu. Wszystko polać kwaśną śmietaną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów