Raita z imbirem i papryką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2007
Raita z imbirem i papryką
fot. Andrea_Nguyen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Imbir obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojony imbir, oprószyć go szczyptą soli, pieprzu, mielonym imbirem, mieloną gorczycą i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego pokrojoną papryczkę chili, wymieszać i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i zalać jogurtem greckim. Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów