Polędwica wołowa z imbirem, szpinakiem i melonem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1861
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 4 cm świeżego imbiru
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 zielony melon
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- pęczek szpinaku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa, mięso oraz melona umyć i osączyć z wody. Polędwicę pokroić w cienkie plastry. Imbir obrać ze skóry i pokroić w cienka słomkę. Dymkę obrać ze skory, po czym razem ze szczypiorkiem drobno posiekać. Szpinak pokroić na kawałki. Melona obrać ze skóry, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni i zeszklić na nim pokrojony wcześniej imbir. Do zeszklonego imbiru dodać pokrojoną dymkę i polędwicę, oprószyć szczypta soli, pieprzu, zalać sosem sojowym i smażyć do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, całość ściągnąć z ognia, dodać do tego pokrojony szpinak, melona oraz szczypiorek, wymieszać i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)