Ricotta z ciastem francuskim
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2680
Składniki:
- 300 g mrożonego ciasta francuskiego
- 280 g jogurtu waniliowego
- 240 g sera ricotta
- 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
- 1 jajko
- 1 łyżka grubego cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 szklanki cieplej wody
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić, potem namoczyć ciepłą wodą i wysmarować roztrzepanym jajkiem. Oprószyć je grubym cukrem i pokroić na cienkie plastry o szerokości 1,5 cm. Pokrojone przełożyć na blachę do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić i wyłożyć na talerz. Ser ricotta zmiksować mikserem z jogurtem waniliowym, cynamonem i tartą skórką pomarańczową. Zmiksowane składniki przełożyć do miski i dodać do upieczonego ciasta.
Komentarze (0)