Racuchy owocowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2458
Składniki:
- Rozczyn:
- 3 dag drożdży
- 2 łyżki letniego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- Na ciasto:
- 1/2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- olej do smażenia
- 1 ananas
- 2 banany
- 2 plastry arbuza
- 5 dag malin
- 2 łyżki cukru pudru do posypania
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłym mlekiem. Do drożdży dodać mąkę, jajko, szczyptę soli i łyżkę oleju. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, aby ciasto wyrosło. Po tym czasie wlać olej na patelnię, łyżką nałożyć ciasto na gorący olej, lekko je przygnieść i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone przełożyć na talerz. Banany obrać ze skóry, ananasa pokroić w plastry, arbuza na porcje i udekorować talerz z racuchami. Na wierzchu dać maliny, a całość posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)