Pierogi po chińsku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3047
Pierogi po chińsku
fot. sanfamedia.com / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 ogórki szklarniowe
  • 4 cebule dymki
  • 2 pomidory
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka ostra papryka chili
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 mały por
  • 2 łyżki masła
  • majeranek
  • biały pieprz
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki maki
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki wody

Opis przygotowania:

Z maki, jajka i wody wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować je na grubość około 2 mm i kubkiem wyciąć krążki na pierogi. Wszystkie warzywa dobrze umyć i osączyć z wody. Ogórki pokroić w długie ćwiartki, a dwie część ogórka pozostawić do dekoracji. Paprykę przekroić, pozbawić nasion i pokroić w drobne plastry. Pomidory pokroić w drobną kostkę, zostawiając dwa plastry do dekoracji. Dymkę posiekać drobno. Wylać zalewę z puszki groszku konserwowego i zmieszać groszek z pokrojonymi warzywami. Całość posypać majerankiem i dobrze wymieszać. Por rozciąć na długie pasy. Do krążków ciasta nakładać wymieszane warzywa. Następnie wolną część zakręcić i zawiązać paskami pora. Przygotowane pierogi wrzucić do wrzącej lekko osolonej wody i gotować do 3 minut. Gotowe przełożyć na talerz wyłożony pokrojonymi ogórkami. Masło rozgrzać na patelni, po czym zmiksować z częścią natki pietruszki i szczyptą białego pieprzu, a następnie polać nim cały talerz. Pozostawioną częścią ogórka, pomidora i natki pietruszki przyozdobić talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów