Żeberka po chińsku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3087
Żeberka po chińsku
fot. goosmurf / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Z wina, sosu sojowego, oliwy, soli, pieprzu i roztartego czosnku przyrządzić zaprawę. Żeberka podzielić na porcje, przełożyć do rondla i zalać przygotowaną wcześniej zaprawą. Zaprawę z żeberkami wstawić do lodówki i pozostawić na 24 godziny. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, żeberka przełożyć na ruszt piekarnika i piec około 3 godziny na bardzo małym ogniu. Podczas pieczenia żeberka podlewać zaprawą, w której się marynowały. Gotowe podajemy na gorąco z ryżem i surówkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów